Asplunda Lanthandel


På gården Asplunda i Tallsjö by i Fredrika drevs en specerie- och diversehandel från 1895 till i början av 1950-talet. Till handelsboden kom traktens bönder och skogsarbetare för att köpa amerikanskt fläsk, kaffe, snus, mjöl, salt och socker. Där såldes också tonvis med havre till arbetshästarna i skogen och dessutom tapeter, tyger, fina viner och delikatesser, dvs allt från knappnålar till järnvägslok.

  In english please

At Asplunda farm in Tallsjö village in Fredrika there was a store from 1895 to the early 1950s. To the shop came local farmers and forestry workers to buy American pork, coffee, snuff, flour, salt and sugar. There were also sold tons of oats to the workhorses of the forest and in addition wallpaper, fabrics, fine wines and delicacies, everything from pins to locomotives.

Gården ägs nu av förste handlarens barnbarnsbarn och är idag en unik kulturhistorisk pärla. Vi visar handelsboden, lagerrummen och handlarens kontor, där allt stått orört sedan huset övergavs. På övre våningen får man se hur familjen bodde. Vi visar familjens möbler, textilier och saker och berättar om miljöer och familjeliv från 1890-tal till 1940-tal. På gården har det gamla magasinet återuppförts, där finns en utställning och café. Nu kan man också titta in i handlardotterns lekstuga från 40-talet. Välkommen till en annan tid!

 

Tallsjö 105, Åsele, +46 (0)70 223 38 20