Offerhälla


Ca 16 km från Åsele i byn Sörnoret finns "Offerhällan", enligt traditionen en gammal samisk ättestupa med en underbart vacker utsikt över sjöarna runt omkring. Från offerhällan ned till vattenytan är det ca 120 m fallhöjd.

Det sägs att gamla samer som inte kunde följa med renarna och flytten till fjällen offrades genom att man placerade dem i en akja som sedan skickades utför hällan.

   In english please

About 16 km from Åsele in the village Sörnoret are "Offerhällan", according to tradition, an old Sami sacrificial place with a gorgeous view of the lakes around it.

From Offerhällan down to the water is approximately a 120 m vertical drop. It is said that old Sami who could not keep up with the reindeer, and the move to the mountains sacrificed by placing them in a akja who then sent down the cliff.

 

Foto: Ralf Rödel - Fotoreporter

64.107979, 17.164182, +46 (0)941 140 78