Om oss

Natur & naturupplevelser

Landskapet i Åsele kommun varierat med ömsom berg, tjärnar, sjöar, bäckar, skog och myrmark. Ångermanälven flyter mitt genom kommunen. Främst växer mycket barrträd i trakten såsom tall och gran, men även björk samt lite andra lövträd. Det är ovanligt med fruktträd här i södra Lappland men bärbuskar trivs och det är gott om vilda bär såsom blåbär, lingon, hjortron på sensommar och höst.

För dig som tycker om att vara ute i skog och mark finns fantastiska vandringsleder, både kortare t.ex. för barnfamiljen och längre för dig som vill ha en större utmaning. Till exempel går det att vandra i vår nationalpark Björnlandet som har träd vilka många är flera hundra år gamla. Där finns Sveriges kanske finaste tall-urskog på en areal med 2 369 hektar som är hem för över 2000 rödlistade (sällsynta) arter.

Vi har 57 naturreservat i Åsele kommun. Stenbithöjden är det mest kända och ligger vid kommungränsen mellan Åsele och Dorotea. Där får besökaren en ursprunglig vildmarkskänsla, med fjällnära skogar och ett tjugotal småsjöar, tjärnar och bäckar. Området har lågfjällskaraktär och kan stoltsera med Åseles högsta berg, 668 meter över havet.

Andra härliga naturupplevelser kan fås vid ett besök till Stockholmsgata som också är ett naturreservat och där finns en kanjonbildning vilken bildades av en mäktig isälv som gröpte ur den porösa berggrunden för cirka 9400 år sedan. Kanjonbildningen är 50 meter djup och 1,5 kilometer lång!

Bergvattenberget är en utsiktplats på en bergsklippa med ett 120 meters vertikalstup. Ett stängsel är uppsatt på platsen för besökarnas säkerhet. Bergvattenberget sägs var en helig plats för samerna som en gång levde i trakten. Bergvattenberget är utrustat med vindskydd, eldstad, bänkar, bord att sitta vid och avnjuta sitt medhavda fika medan man har en magnifik utsikt.

Några exempel på vilda djur som lever runt om i Åsele kommun: tjäder, räv, rådjur, björn, älg, bäver och lo.

Det goda fisket lockar många personer att besöka Åsele kommun och utgör grundplåten i vår besöksnäring. Vi har 20 olika fiskevårdsområden. För mer information om fiske läs på SödraLappland.nu.

I vår kommun finns många sjöar, tjärnar, bäckar och älvar som lämpar sig ypperligt för fiske. Fiskevattnen förvaltas av 20 olika fiskevårdsområden, varav vissa även tillhandahåller båtar.

Fiskekort till fiskevattnen kan lösas hos respektive fiskevårdsområde, Axbergs Maskin & Vapen, samt på Åsele turistbyrå. Flera fiskevårdsområden är även anslutna till iFiske. Det finns en båtnedfart till Ångermanälven som gör det enkelt att lägga ned båten. Tänk på att hålla båtnedfarten fri från skräp.

Det finns flera fina sandstränder i kommunen. Den badplats som kommunen sköter om heter Stamsjön som ligger 3,8 kilometer från Åsele centrum. Den är långgrund, barnvänlig, finns omklädningsrum, livbojar, gungor, beachvolleybollplan och har flera iordningställda eldplatser samt livbojar.

Kulturhistoria
Åseles kulturhistoria kan du ta del av genom att besöka hembygdsområdet i centrum som har utställningar som visar hur livet var förr och hur bygden växt fram.
Där finns också en unik textil- och klädsamling med kläder från slutet av 1800-talet och framåt. Även fina handvävda plädar och mängder med virkade/knypplade brudkronor. För information om guidade visingar se Åsele hembygdsförenings hemsida.

Andra sevärdheter av kulturhistoriskt intresse är Torvsjö kvarnar, ca 25 km nordväst om Åsele centrum, en av kommunens största sevärdheter.

Hej! Vad vill du göra?

  • För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår integritetspolicy.

Kontakt